Politie PZ-Vlas

Nieuws

04-12-2018

BOB wintercampagne in PZ Vlas is gestart met combinatie van alcohol- én snelheidscontroles

In de nacht van zaterdag 1 op zondag 2 december 2018 voerde de politiezone Vlas de eerste alcoholcontroles uit naar aanleiding van de start van de BOB wintercampagne 2018-2019.

Er werd gewerkt met kleine en uiterst flexibele controleposten. Tegelijkertijd werd ook het ‘flitsvoertuig’ ingezet voor het uitvoeren van nachtelijke snelheidscontroles.

 

1. Pakkans vergroten door zoveel mogelijk ademtesten

Tijdens deze  BOB wintercampagne is het de bedoeling om zoveel mogelijk bestuurders een ademtest te doen afleggen. De controleposten worden zo opgesteld dat in principe alle bestuurders die voorbijrijden gecontroleerd worden.

Eerst moet de bestuurder in het sampling toestel blazen. Indien er geen indicatie van alcoholgebruik is, mag de bestuurder verder rijden en is meteen de volgende bestuurder aan de beurt. Wanneer blijkt dat een bestuurder wel alcohol gedronken heeft, wordt hij aan de kant gezet voor een verdere ademtest en -analyse. Ook de boorddocumenten worden dan grondig gecontroleerd.


2. Resultaten alcoholcontroles

De politie stond opgesteld in de Spoorweglaan in Kortrijk, de Vlaskouter in Kuurne en op de Rijksweg in Lendelede.

In totaal werden 195 bestuurders gecontroleerd, 11 daarvan hadden te veel gedronken, wat overeenkomt met 5,6 %:

·        3 bestuurders moesten hun rijbewijs 3 uur inleveren

·        6 bestuurders moesten hun rijbewijs 6 uur inleveren

·        bij 2 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken gezien de hoge intoxicatie

 

3. Resultaten snelheidscontroles

De anonieme ‘flitswagen’ stond opgesteld in de Koning Albertstraat in Kortrijk, de Kattestraat in Kuurne en op de Rijksweg in Lendelede.

In totaal werden 743 bestuurders gecontroleerd, daarvan reden er 156 te snel, wat overeenkomt met 20,9 %. De snelheidscontroles gebeuren met een infraroodcamera, waardoor een bestuurder in overtreding geen echte flits meer ziet.

Gezien hun hoge snelheid komen 2 bestuurders in aanmerking voor een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van 15 dagen. Zij reden op de Rijksweg in Lendelede 147 en 152 km/u waar slechts 70 km/u toegelaten is.

Politiezone VLAS: “In Kortrijk, Kuurne en Lendelede zijn alcohol- en snelheidscontroles sowieso het ganse jaar door een absolute priortiteit. Maar tijdens de komende eindejaars- en nieuwjaarsperiode zijn extra intensieve en gerichte controles in het kader van de BOB wintercampagne zeker nodig, want het is dé feestperiode bij uitstek! Alleen door veel gerichte controles te doen wordt de pakkans groter en lopen hardleerse bestuurders tegen de lamp.

 

4. Slogan ‘BOB = nul op!’

De nationale BOB wintercampagne startte op vrijdag 30 november 2018 en loopt tot eind januari 2019.

De politiezone Vlas zal bijna dagelijks controleren, zowel overdag als 's nachts, tijdens het weekend en op gewone werkdagen. Iedereen heeft zo z’n eigen reden om Bob te zijn, te beginnen met de meest belangrijke: rijden en alcohol drinken gaan niet samen! Want BOB zijn heeft natuurlijk heel wat voordelen: je hoeft bijvoorbeeld niet via sluipwegen naar huis te rijden om een controle te ontlopen en geen paniekaanval te krijgen als je blauwe lichtjes in de verte ziet. Een verwittigd bestuurder is er alvast twee waard!

 www.vias.be - www.bob.be