Nieuws

24-11-2017

Veiligheid primeert tijdens rally '6 uren van Kortrijk'

Dit weekend wordt in Kortrijk en omgeving de autorally '6 uren van Kortrijk' gereden. Zowel in het centrum van de stad als langs het parcours zal de bezoeker met volle teugen kunnen genieten van het spektakel dat een autorally met zich mee brengt.

Veiligheid op en naast het parcours primeert 

Bij de organisatie van de jaarlijkse rally, die gereden wordt op het openbaar domein, is zoals steeds een belangrijke rol weggelegd voor de veiligheidsdiensten, en zeker voor de politie.

Permanente commandopost

Zo wordt in het commissariaat Ter Doenaert, gelegen in de Baliestraat in Kortrijk-Marke, de commandopost ingericht. Die zal bemand worden door organisator autostal Groeninghe, het Rode Kruis, het medische RED-team, de brandweer en de politie.

De commandopost is een eerste keer volledig operationeel voor de verkenningsritten en de klassementsproeven op zaterdag 25 november 2017, van 13.30 uur tot 21.00 uur.

Het zwaartepunt ligt op zondag 26 november 2017, wanneer er 5 klassementsproeven gereden worden. Van 06.30 uur tot 19.30 uur is de commandopost volledig operationeel met alle voornoemde disciplines.

Veiligheid toeschouwers rond het parcours

De politie staat mee in voor het algemeen veilig verloop van de rally. Daarbij zal extra aandacht gaan naar de snelheid van voertuigen op de verbindingswegen en de invalswegen naar het rallyparcours. Daarom zullen 4 'flitsvoertuigen' zowel op zaterdag als zondag permanent snelheidscontroles uitvoeren.

Daarnaast zal er strikt gecontroleerd worden of de toeschouwers veilig en reglementair langs het rallyparcours staan en dat evacuatiewegen ten allen tijde vrij blijven voor de hulpdiensten.

Op sommige plaatsen loopt het parcours vrij dicht bij de spoorweg of autosnelweg, waar zeker geen toeschouwers mogen staan of parkeren. Daarom zullen Securail en de spoorwegpolitie toezicht houden aan de spoorweg in Aalbeke en zal de autowegenpolitie toezicht houden aan de autosnelwegen E403 en E17, dit telkens ter hoogte van het parcours.

De politie raadt ook af te mountainbiken op zondag in het zuiden van Kortrijk. Om problemen te vermijden, sluit de organisatie dit jaar de mountainbikeroutes af die op het parcours uitkomen.

Rekening houdend met de huidige terro-dreiging, worden ook op dat vlak de gepaste maatregelen genomen, dit zowel in de publiekszones langs het parcours als in de servicezone in het centrum van de stad.

Verkeersvrije en veilige binnenstad

Van zaterdagmorgen 25 tot zondagavond 26 november worden in het centrum van Kortrijk ook enkele belangrijke straten en pleinen verkeersvrij gemaakt om te dienen als servicezone voor de rallyteams.

Zowel stewards als politiemensen staan paraat om het verkeer in het centrum van Kortrijk in goede banen te leiden.

Inzet politie

Tijdens het rallyweekend worden alles samen bijna 60 politiemensen ingezet. De ordedienst is een politiezone overschrijdende samenwerking tussen de PZ Vlas, PZ Mira, PZ Grensleie, PZ Moeskroen en de federale spoorweg- en autowegenpolitie. Bij voldoende open weer zal een helikopter van zowel de organisatie als de federale politie ingezet worden om vanuit de lucht de rally op te volgen.

Het hoofdcommando wordt uitgevoerd door de PZ Vlas, in samenspraak met de verschillende lokale politiezones en federale politiediensten. Er kan simultaan met alle diensten gecommuniceerd worden via het Astrid radionetwerk.

De politie doet er samen met de organisatie alle aan om de rally veilig en vlot te doen verlopen! 

Alle sportieve info vind je op www.rallykortrijk.be

Korps

Beleid

Diensten

Extra

E-loket

Contact