Nieuws

28-06-2018

Met de caravan op weg

De vakantieperiode staat weer voor de deur. Dit is ook de periode bij uitstek waarin veel mensen er met de caravan op uit trekken.

Met de caravan op reis gaan, kan heel leuk zijn maar het is wel belangrijk even stil te staan bij de veiligheid van de combinatie. Elk jaar opnieuw raken immers mensen die met de caravan op reis gaan, betrokken in een ongeval doordat ze overbeladen zijn of te snel rijden waardoor de caravan gaat slingeren.

Hier een aantal tips die je best in acht neemt als je niet in de problemen wilt komen.

In Belgiƫ gelden geen bijkomende snelheidsbeperkingen voor combinaties met een MTM van ? 3500 kg. Hoewel je met een caravan dus in principe 120 km/u mag rijden op de autosnelwegen, is het aangeraden hiermee niet sneller dan 90 km/u te rijden. Ga je naar het buitenland, dan ga je best eens na of er andere snelheidsbeperkingen gelden in de landen waar je doorheen rijdt.

Voor het laden van de caravan, raden we aan onderstaande tips in achting te nemen.

Zorg dat je lading links en rechts en voor en achter gelijkmatig verdeeld is zodat je dezelfde wieldruk op de twee banden behoudt en plaats de zware zaken zoveel mogelijk laag bij de as. Let ook zeker op wanneer je (elektrische) fietsen wenst mee te nemen. Een elektrische fiets weegt gemiddeld 24 kg.

Fietsen vervoeren kan op verschillende manieren. Achterop de caravan lijkt het meest logisch maar zorgt voor extra onveiligheid bij het rijden. Daarom is het bevestigen van de fietsen op of achterop de wagen te verkiezen. Ook bestaan er al mogelijkheden om de fietsen binnen in de caravan vast te zetten en te vervoeren.

Respecteer steeds het maximale laadvermogen van de caravan dat je terugvindt op het kentekenbewijs. Let wel op, het leeggewicht van de caravan dat vermeld is op het kentekenbewijs is nooit gelijk aan het leeggewicht met standaarduitrusting en accessoires. Het werkelijke laadvermogen is dan ook lager dan wat er op het kentekenbewijs staat. Om te controleren of je caravan niet overladen is, kan je eventueel eens met je beladen caravan naar een weegbrug gaan want rijden met een overbeladen caravan is gevaarlijk en bovendien strafbaar.

Zorg er ook voor dat er voldoende spanning op je banden zit. Bij zachte banden verhoogt immers de kans op een klapband of slingeren. De juiste bandenspanning voor de caravan vind je terug in het instructieboekje.

Het gebruik  van een stabilisatorkoppeling of een remhulpsysteem om het slingeren tegen te gaan is zeker ook geen overbodige luxe.

 

Welke auto's zijn geschikt om een caravan te trekken?

Dit is in de eerste plaats afhankelijk van het gewicht van de caravan: een zware caravan vereist immers ook een zwaardere trekauto. De trekauto moet immers over voldoende eigen gewicht beschikken om de caravan de baas te kunnen blijven. Op het gelijkvormigheidsattest of het Proces-Verbaal van Goedkeuring van het trekkend voertuig vind je terug hoeveel gewicht je auto mag trekken. Algemeen gesteld kunnen we zeggen dat het gewicht van de beladen caravan maximum 75 % van het gewicht van de beladen wagen mag zijn. Mocht je nog twijfelen, vraag het dan best eens na bij je handelaar of de lokale politie.

Om te weten hoeveel bagage je in je wagen kan laden, ga je als volgt te werk: in het instructieboekje van de wagen vind je het laadvermogen terug. Trek daarvan het gewicht van de inzittenden af en het gewicht waarmee de koppeling van de caravan op de kogel drukt, af. Voor het resterend aantal kilo's, kan je bagage in de wagen laden.

Korps

Beleid

Diensten

Extra

E-loket

Contact