Nieuws

26-04-2018

Campagne Veilig Motorrijden gestart

Nu de winter voorbij is, halen veel motorrijders hun motorfiets terug uit de garage.

De VZW Verkeersveilig West-Vlaanderen organiseert voor het vierde jaar op rij de campagne ‘Veilig motorrijden’. Hiermee roept de VZW motorrijders op om het veilig te houden en zichzelf te beschermen wanneer zij zich op een motorvoertuig in het verkeer begeven. Anderzijds worden ook de andere weggebruikers opgeroepen om rekening te houden met de motorrijders in het verkeer

De campagne start op 28 april 2018 met de organisatie van een sensibiliseringsdag in Roeselare (Rumbeke). Motorrijders kunnen deelnemen aan een rondrit waarbij op verschillende locaties kan deelgenomen  worden aan begeleide behendigheidsoefeningen. De campagne loopt tot 1 november 2018.

De campagne roept de motorrijders op aandacht te hebben  voor volgende pijlers:

De noodzaak aan een goed onderhouden motorfiets

Zorg dat je motorfiets technisch in orde is, check zeker de staat van je banden, de bandenspanning en  de remmen.

Het belang van de perfecte en veilige uitrusting voor de motorrijder

Als bestuurder van een motorfiets dient u naast een valhelm en handschoenen ook een jas met lange mouwen en een lange broek of een overall te dragen. Bovendien moet je ook laarzen dragen of bottines die de enkels beschermen. Het is sterk aangeraden om te kiezen voor een kleurige, opvallende uitrusting en helm zodat je sneller wordt opgemerkt door de andere weggebruikers. Kies ook voor kledij van hoge kwaliteit die niet gaan branden op de huid wanneer je bij een val over het wegdek schuift. Zorg voor voldoende dikke handschoenen omdat je handen vaak de grond raken bij een val.

De rijvaardigheden van de motorrijder en het beheersen van de motorfiets

Als motorrijder ben je zeer kwetsbaar in het verkeer en het motorrijden vereist ook specifieke vaardigheden. Het kan dus zeker geen kwaad om deel te nemen aan een opfriscursus waarmee je je vaardigheden kan opfrissen en bijschaven.

De aandacht voor het defensief motorrijden

Ook al heb je voorrang, soms is het beter die even af te staan om een ongeval te vermijden. Als je met de motorfiets ten val komt, kan dit leiden tot zeer zware verwondingen.

De verbetering van de kennis van de wegcode

Door het verkeersreglement na te leven, daalt de kans op een ongeval en worden andere weggebruikers ook aangespoord om je meer te respecteren in het verkeer.

Voor de autobestuurders is het belangrijk er zich van bewust te zijn dat er zich weer meer motorrijders in het verkeer begeven en hiervoor ook extra alert te zijn. Het is toegestaan dat motorrijders bij een file, onder bepaalde voorwaarden, tussen de file door rijden, kijk dus zeker goed uit wanneer je in de file van rijstrook verandert.

 

Neem deel aan de veiligheidsdag op zaterdag 28 april 2018 en test jouw motorvaardigheden.

Korps

Beleid

Diensten

Extra

E-loket

Contact