Nieuws

03-12-2017

BOB wintercampagne gaat van start!

Op zaterdagavond 2 december voerde de politiezone Vlas een eerste alcoholcontrole uit naar aanleiding van de start van de BOB wintercampagne 2017-2018. Die avond en nacht zette de verkeerspolitie 10 medewerkers in. Er werd gewerkt met kleine en uiterst flexibele controleposten.

1. Pakkans vergroten door zoveel mogelijk ademtesten

Tijdens deze  BOB wintercampagne is het de bedoeling om zoveel mogelijk bestuurders een ademtest te doen afleggen. De controleposten worden zo opgesteld dat in principe alle bestuurders die voorbijrijden gecontroleerd worden.

Eerst moet de bestuurder in het sampling toestel blazen. Indien er geen indicatie van alcoholgebruik is, mag de bestuurder verder rijden en is meteen de volgende bestuurder aan de beurt. Wanneer blijkt dat een bestuurder wel alcohol gedronken heeft, wordt hij aan de kant gezet voor een verdere ademtest en -analyse. Ook de boorddocumenten worden dan grondig gecontroleerd.

Gisterenavond en afgelopen nacht stond de politiezone Vlas achtereenvolgens opgesteld in de Vlaskouter en Kortrijksestraat in Kuurne en in de Doorniksesteenweg en Oudenaardsesteenweg in Kortrijk.


2. Resultaten alcoholcontroles

In totaal werden 174 bestuurders gecontroleerd, 15 daarvan hadden te veel gedronken, wat overeenkomt met 8,6 %:

  • 6 bestuurders moesten hun rijbewijs 3 uur inleveren;
  • 7 bestuurders moesten hun rijbewijs 6 uur inleveren;
  • bij 3 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken gezien de hoge intoxicatie.

 

3. Ook ANPR- en snelheidscontroles

Aan de hand van een ANPR-voertuig werden ook alle voertuigen gescreend op de geldigheid van de boorddocumenten: keuringsbewijs, verzekeringsbewijs en rijbewijs. Op die manier hadden de politiemensen in de controlepost de tijd om bij elke bestuurder een ademtest af te nemen.

In de buurt van de controlepost werden ook telkens snelheidscontroles gehouden via de anonieme ‘flitswagen’.

In totaal werden 595 bestuurders gecontroleerd, daarvan reden er 133 te snel, wat overeenkomt met 22,35 %. De snelheidscontroles gebeuren met een infraroodcamera, waardoor een bestuurder in overtreding geen echte flits meer ziet.

Gezien hun hoge snelheid komen 3 bestuurders in aanmerking voor een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van 15 dagen. Zij reden in de Brugsesteenweg in Kuurne 96 km/u waar slechts 50 km/u toegelaten is.

Burgemeester Francis BENOIT: “In Kortrijk, Kuurne en Lendelede zijn alcohol-, drugs- en snelheidscontroles sowieso het ganse jaar door een absolute priortiteit. Maar tijdens de komende eindejaars- en nieuwjaarsperiode zijn extra intensieve en gerichte controles in het kader van de BOB-campagne zeker nodig, want het is dé feestperiode bij uitstek! Alleen door veel controles te doen wordt de pakkans groter en lopen hardleerse bestuurders tegen de lamp.

 

4. Slogan ‘BOB en trots erop’

De nationale BOB wintercampagne startte op vrijdag 1 december 2017 en loopt tot en met maandagmorgen 29 januari 2018.

De politiezone Vlas zal bijna dagelijks controleren, zowel overdag als 's nachts, tijdens het weekend en op gewone werkdagen. Iedereen heeft zo z’n eigen reden om Bob te zijn, te beginnen met de meest belangrijke: rijden en drinken gaan niet samen! Want Bob zijn heeft natuurlijk heel wat voordelen: je hoeft bijvoorbeeld niet via sluipwegen naar huis te rijden om een controle te ontlopen … en geen paniekaanval te krijgen als je blauwe lichtjes in de verte ziet. Een verwittigd bestuurder is er alvast twee waard!

 www.vias.be - www.bob.be

Korps

Beleid

Diensten

Extra

E-loket

Contact