Nieuws

30-11-2017

Kortrijk fuift veilig

In 2017 volgden 46 enthousiaste jongeren de opleiding ‘fuifbuddie’. Stad Kortrijk bedankt hen voor hun engagement met een receptie waarop zij een officieel attest krijgen van schepen van Jeugd Bert Herrewyn.

In 2017 waren er in Groot–Kortrijk meer dan 100 fuiven. “Dat is niet enkel om de vrije tijd van onze jongeren te vullen”, vertelt schepen Bert Herrewyn. “Jeugdverenigingen leren door het organiseren van een fuif wat het is om verantwoordelijkheid op te nemen. Bovendien is het een ideale gelegenheid om de kas te spijzen”. Kinderen kunnen hierdoor onder meer aan een democratische prijs op kamp, jeugdhuizen kunnen investeren in hun werking,…

Fuifbuddie

JC Tranzit en de dienst preventie slaan de handen in elkaar en organiseren tweemaal per jaar de opleiding, speciaal voor het verenigingsleven die fuiven en grote optredens organiseren. In totaal zijn er 195 fuifbuddies opgeleid sinds 2013. Fuiven is samenkomen, genieten van een unieke sfeer en dansen tot in de vroege uurtjes. Fuiven draaien echter niet alleen om sfeer en muziek. Alles staat of valt met de organisatie. Want het samenbrengen van een grote groep jongeren brengt risico’s met zich mee. Stad Kortrijk is zich hiervan bewust en investeert daarom in de opleiding fuifbuddie.

Binnen deze opleiding komen volgende modules aan bod:

  • Organisatie van een fuif (fuifcoach van Stad Kortrijk);
  • Systeem Safe Party Zone, hoe en wat (fuifcoach van Stad Kortrijk);
  • Geluidsnormen (dienst Leefmilieu);
  • EHBO (Jeugd Rode Kruis);
  • Brandpreventie op fuiven (Fluvia);
  • Private veiligheid en persoonscontrole (PZ Vlas);
  • Rook- en alcoholwetgeving (FOD Volksgezondheid).

Het volgen van deze opleiding maakt de fuifbuddie bewust van alle organisatie- en veiligheidsaspecten rond fuiven. Naast deze bewustwording kan een fuibuddie ook ingezet worden voor veiligheidstaken op een fuif met onder andere: het vrijwaren van evacuatiedeuren, controleren van toegangstickets, het bedienen van Safe Party Zone en het signaleren van problemen aan de security. 

Attesten

In 2017 volgden 46 enthousiaste jongeren de fuifbuddie-opleiding. Stad Kortrijk nodigt alle deelnemers uit op een officiële receptie op zaterdag 2 december om 10.30 uur in JC Tranzit, Nelson Mandelaplein 17 (ingang via werfweg aan de Burgemeester Lambrechtlaan). De fuifbuddies krijgen een officieel attest vanuit de stad door schepen van Jeugd, Bert Herrewyn.
 

Meer info:
Bert Herrewyn, schepen van Jeugd, 0496 25 81 54
Lieselot Vanneste, fuifcoach, 056 27 73 47
Koen Verhaeghe, preventie, 056 27 73 02

Korps

Beleid

Diensten

Extra

E-loket

Contact